Modelleringsrapport og «byggetegninger» foreligger!

Modelleringsarbeidet er fullført, vi har design, film, foto og byggetegninger! Modeling is done, we’ve got the design, video, photos and construction details!

Video av endelig design, med vannføring 85 cms. Kajakken er i skala 1:12, som modellen.

Men først: Hva er egentlig Kajakk Freestyle ? Det internasjonale padleforbundets definisjon er «Canoe Freestyle is a whitewater Canoe Disicpline where the paddler performs a range of acrobatic tricks and manoeuvres on a river feature such as a wave or hole«. Det gis poeng for hvert triks.  Se video fra Grettefoss

Endelig design med liten bølge til venstre og stor bølge midt i elven/Final design with small feature on left ledge, and a more advanced feature on mid ledge

Målet med modelleringen var å finne fram til de inngrep som må til for å endre nederste valsa i Nybrufossen fra en ubrukelig, sur sak til en avansert leikebølge. Dette er ikke rett fram arbeid, og Dr. ing. Einar Tesaker sa før arbeidet startet at «Dere må ikke regne med at det går helt som dere har tenkt. Det er derfor dere modellerer» Tesaker hadde rett, og etter 57 endringsforsøk kom vi (NHC og KPK) fram til de formasjonene vi ønsker: En mindre bølge på venstre side av terskelen, og en større bølge midt i elveløpet. Den venstre bølga fungerer mellom 60 0g 85 m3/s, mens den høyre fungerer fra 85 og oppover.

Inngrepene er ikke store: To kanaler skåret i fjell. En av disse trenger påstøp nederst, ved den andre må det fjernes fjell for å gjøre kulpen dypere

The main objective of the physical model study was to create an advanced playwave feature on the Numedalslaagen River by restructuring the ledge at the downstream end of the upper pool. The physical model was used to evaluate playwave performance over a desired range of target river discharges and, if necessary, to mitigate any hydraulic issues resulting from the proposed modifications.

Byggetegninger foreligger både som georefererte punkter, som .dwg-fil og som foto

Tesaker sier følgende om modell og rapport: Bare det blir bygd slik det ser ut i modellen kan dere være ganske sikre på at det vil oppføre seg slik som det gjør i modellen, prototypen (Nybrufossen) vil være ganske lik det som er modellert. Det eneste som dere kan regne med er annerledes er skumpartiene, det er mindre hvitt skum i modellen enn det vil være i prototypen. Sensitivitetstestene gir også god indikasjon på en robust formasjon.

Modelleringsrapporten kan lastes ned fra følgende lenke/The modeling report may be downloaded from this link: https://www.dropbox.com/sh/6ghh4d76fu79irg/qUUPlXvbxG 

 

 

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>